Z okazji Mikołajek postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ciasteczka korzenne! Co roku są mile widziane na każdym stole, więc dlaczego i w tym roku miałoby ich nie być 🙂
SKŁADNIKI:
- Mąka (2 szklanki)
- Cukier puder (3/4 szklanki)
- Zimne masło (200 g)
- Dwa Żółtka
- Cynamon (4 łyżki)
- Goździki (1 i 1/2 łyżeczki mielonych goździków)
- Suszony imbir (2 łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę wymieszaj z przyprawami i cukrem pudrem, posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, zagnieć kruche ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody, żeby rozluźnić ciasto). Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość około mm i wytnij dowolne kształty. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C – najlepiej z termoobiegiem, ok. 10-12 minut. Smacznego! 🙂
Ps. Ciasteczka zostaw na parapecie, Mikołaj na pewno przyjdzie!
Dodaj komentarz